Ismerem, milyen érzés az élet egyik legnehezebb helyzetében újból és újból felkeresni a pszichológusok listáját, majd választás nélkül bezárni a böngészőablakot. Milyen mégis kiválasztani egyet, elmenteni a telefonszámát, és heteken keresztül halogatni az időpontkérést. Milyen a szűnni nem akaró gyomorgörcs ellenére telefonálni, és reménykedni, hogy egy kedves hang veszi fel a telefont. Ismerem, milyen érzés csalódni a várakozásban, és azt is, milyen érzés megtalálni azt, akit keresünk.

Az élet kihívásai során olyan kísérőtársra vágyunk, aki értő figyelmével, együttérző gesztusaival, biztonságot adó megjelenésével, objektív, ugyanakkor támogató visszajelzéseivel segíti az előrehaladásunkat. Bár nem telik el úgy nap, hogy ne olvasnék valamit a pszichológiáról, mégis úgy érzem, a kliensi székből ismertem meg igazán a krízisbe jutottak szükségleteit. Ez a tapasztalat töltötte fel tartalommal mindazt, amit az egyetemen tanultam.

Éppen ezért hiszek abban, hogy a pszichológiai tanácsadás képes lendületet adni az elakadásokban. Egy új, addig ismeretlen perspektívát tár az ember elé, amely támogatja az személyiségfejlődését. Mindezt ajánlatként teszi, amelyen együtt elmélkedhetünk, hogy megtaláljuk azt az irányt, amelyben őszinte nyugalmat találsz. Én ehhez egy biztonságos, elfogadó légkört teremtek, ahol életed legnehezebb helyzeteiről tabuk nélkül beszélhetsz. Nyíltan, őszintén, egy elvárásoktól szabad légkörben.

Szakmai tapasztalat

A Debreceni Egyetemen végeztem Tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon. A végzést követően gyermekvédelemben helyezkedtem el, lakásotthonban élő gyermekek pszichológusaként. A velük való munka során megismerhettem a traumatizált gyermeki lélek megsegítésének terápiás lehetőségeit, klinikai szakpszichológus mentorálása mellett. Az osztatlan figyelem és a játék erejét, amely kifejezhetővé teszi a gyermek számára a verbálisan még megfogalmazhatatlant. Ezen a helyen tanultam meg, hogy a legnehezebb történetekkel bíró gyermekekben is ott élnek azok a belső erőforrások, amelyek felfedezésével tovább haladhatnak az elakadásokon. Itt tanultam meg a serdülőkkel való hatékony kommunikációt, a velük való beszélgetéshez szükséges bizalmi légkör kialakításának alapjait.

A gyermekvédelmet követően általános iskolában és gimnáziumban helyezkedtem el, nevelési tanácsadás keretein belül szakszolgálati pszichológusként. A gyermekek szülők kíséretében érkeztek hozzám, amely szakmai tapasztalatomat tovább gazdagította. Ezzel párhuzamban végeztem el a Magyar Családterápiás Egyesület elméleti alapképzését, ahol elsajátítottam a családban élő gyermekek megsegítéséhez szükséges családterápiás szemléletmódot. A gyermekek nehézségeinek tüneti kezelése helyett, a szülővel együtt dolgozom a tartós változáson. A közös munka során én biztosítom a pszichológusi, Ő pedig a szülői kompetenciákat. Rendszeres szülőkonzultációk során számolok be személyes tapasztalataimról, és segítem a családot abban, hogy a szükséges feltételek megteremtésével tartós eredményeket érjünk el. A gyermekekkel történő munka során kiemelt figyelmet szentelek a szorongásoldásnak, az önbizalmuk és az önértékelésük megerősödésének, hogy a foglalkozásokon szerzett élményekből merítve hatékonyan boldoguljanak a hétköznapok kihívásaival való megküzdésben.

Problémakörök, amelyekben segíthetek

  • Életvezetési tanácsadás
  • Gyermekpszichológia
  • Kamasz és serdülő tanácsadás
  • Nevelési tanácsadás
  • Stressz és stresszkezelés

Árak
Egyéni tanácsadás – személyesen/online       10 000 Ft / 50 perc

Elérhetőség
Varga Gréta pszichológus
vargagretapszichologus@gmail.com
+3670 386 1522 (hétköznap 8:00 és 18:00 között)